Författarna: Helena Roth

Helena RothHelena är född 1972 och uppvuxen i Staffanstorp och Malmö, bortsett från ett par år i Värmland samt USA under tonåren.
”Jag var som klippt och skuren för att passa in i skolsystemet. Snäll, lydig, tillräckligt smart för att förstå allt utan större problem, men inte smart nog för att vara särbegåvad och därmed ställa ”för höga krav” på mina lärare. Med ett stort behov av att vara omtyckt och en stark känsla av att aldrig riktigt höra till, blev jag mer än gärna frökens hjälplärare under merparten av både låg- och mellanstadiet.”

Hon har en magisterexamen i biologi från Lunds universitet. Hennes roll som duktig flicka utvecklades och när hon väl tagit sig igenom universitetet fortsatte så duktiga flickan Helena in i läkemedelsbranschen.
”Där befann jag mig, anlitad på heltid i ett mycket spännande projekt, och duktiga flickan i mig presterade för fullt, hela tiden. Jag anlitade till och med en egen coach och organisationsutvecklare, som kom in och arbetade regelbundet med teamet, för att jag tvivlade på att det jag gjorde räckte. Det kanske inte dög, jag måste nog leverera mer, och snabbare.”

Det var under dessa år som det skedde ett skifte för Helena. Hon började intressera sig för både sin egen och andra människors utveckling och efter att ha arbetat med validering och projektledning i läkemedelsbranschen arbetar hon numera mestadels som coach och förändringsagent i sitt eget bolag Respondi AB.

En stor del av skiftet handlar om just medvetna val och i samband med att hon upptäckte mer av sig själv växte också intresset för det verkliga lärandet. För ett par år sedan startade Helena tillsammans med andra lärintresserade på Twitter organisationen #skolvåren, en rörelse som frågar ”Varför skola?” för att få folk att tänka till om vad skolan faktiskt är till för.

”Visste du att lärare är ett av de yrken med allra högst andel sjukskrivna? Dessutom med en snabbt stigande andel sjukskrivna, i jämförelse med andra yrken och arbetsmarknaden i stort i Sverige. Jag har en teori om detta. Jag tror det handlar just om duktiga flickor och pojkar, som inte vet hur man lyssnar till sig själv, till sin egen visdom, utan i stället brinner, brinner, brinner för att till slut bränna ut sig.”

Helena bloggar dagligen på endera av sina två bloggar, på svenska respektive engelska och använder det dagliga skrivandet som en form av självcoachning. Du hittar hennes bloggar på
Svenska – https://herothecoach.com
Engelska – http://helenaroth.com/writings

Helena samlar på människor och upplevelser och hon älskar tankespjärn som prövar hennes världsbild. Hon uppskattar det enkla i livet och brinner för att skapa en mer kärleksfull värld.

 

Här hittar du boken ”Medvetna val – från offerkofta till möjlighetsmantel

Kommentar

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. Bli gärna den första.

Lämna dina synpunkter