Hur kan vi med medvetna val bli hela?

Hur kan vi med medvetna val återknyta till oss själva och bli hela – som personer, som organisationer och som värld?

Kring denna fråga samlade vi den 19:e december 2018 elva personer på Café Alé i Malmö för Årets viktigaste samtal. Samtalet spelades in live inför publik och kom att handla om livet och framtiden och om hur vi kan skapa den tillsammans – om hur vi tar oss från bäst i världen till BÄST FÖR VÄRLDEN!

Du lyssnar på:

 
 

 

 

Runt samtalsbordet sitter:
Per Johansson, idéhistoriker, humanekolog och poddprofil
Alexandra Skoglund, coach, ledarskapskonsult och yoga-instruktör
Pontus Rystedt, innovationsexpert och civilingenjör
Åsa Kalee, hållbarhetskonsult och sammanhangsbyggare
Jens Rinnelt, business humanizer and leadership consultant
Tomas Bogren, samtalscoach och ledarstöd
Io Skogsmyr, evolutionsbiolog, neuropsykolog och organisationskonsult
Dominic Bosman Venter, transformativ samhällsutvecklare, pedagog, filosof och processterapeut
Martin Hansson, radioprofil
Caspian Almerud, samtalsexpert
Stellan Nordahl, affärsfilosof, civilingenjör, officer och ledarskapare

Samtalet inleddes med funderingar kring medvetenhet och val – på vilken nivå är vi medvetna om våra val, och på viken nivå anser vi att vi kan välja? Väljer vi även när vi inte förstår att vi väljer, eller ens förstår att vi har ett val?

Behöver vi nå den totala botten för att förstå att vi kan ändra våra vanor och börja göra nya och medvetna val? En idé som kom upp i samtalet är att den totala botten befinner sig på gränsen mellan det medvetna och det undermedvetna. Det skulle i så fall innebära att vi är mycket närmre botten än vi kanske anar, vilket då öppnar upp för att kunna välja om i långt större omfattning än vi fått lära oss tro.

Är vi offer för omständigheter eller kan vi aktivt påverka? Vi kan ju inte skylla på systemet eller samhället eftersom det ju är vi! Så frågan blir då; hur stor påverkan har vi som mänsklighet? Vilken berättelse är det vi berättar om vår egen förmåga att påverka. Hur mycket kan jag som person påverka, eller omvänt; finns det något jag inte påverkar? Och framförallt – hur villiga är vi att göra medvetna, konstruktiva och fördelaktiga val? Rent praktiskt handlar det om att testa och prova – att stegvis ge utrymme för ett nytt system och struktur i samhället, och att synliggöra utan att ifrågasätta.

Vi kom att prata mycket om kollektivt medvetande – finns det, vad är det och vad innebär det? Vi samlades kring beskrivningen att vi personligen upplever det kollektiva medvetandet. Då uppstod frågan om det var olika i olika kulturer och kontexter. Vidare funderade vi kring hur vi kan återta den inre kraften – hur intuition och spiritualitet åter kan ta plats, och hur kropp eller sinne blir kropp och sinne.

Fortsätt gärna Årets viktigaste samtal – vid frukostbordet, på jobbet, i butiken, i föreningen, i ledningsgruppen och på gymmet – med nära och kära, med kollegorna, med den som sitter intill på bussen, med tiggaren, med barnen och med den som råkade ringa fel. Vi kommer behöva vara många delaktiga i samtalet, när vi nu börjar berätta den nya berättelsen – välkommen du med!

Tack till våra samarbetspartners Café Alé MalmöZcreenzRadio Södra StationEmprogageNykraftEtt Samtal och FiDE

Foto: Jens Christiansson

Vi hörs!
/Radio Medvetna val

Ps. Du kan lyssna på alla poddradioavsnitt på www.medvetnaval.nu/radio/ och där poddar finns.

Kommentar

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. Bli gärna den första.

Lämna dina synpunkter