Medvetna samtal i Almedalen

MEDVETNA SAMTAL I ALMEDALEN

I Almedalen samlas varje år 40 000 människor för en veckas demokratifest med över 4300 officiella arrangemang. I åtta spännande program för vi i dialogform samtal med människor och organisationer som representerar eller kan forma och inspirera till skiftet från bäst i världen till bäst för världen. På www.medvetnaval.nu/radio/ hittar du alla programmen.

ETT SAMTAL OM MEDVETNA VAL
Ett samtal om Medvetna val för samman podden ”Ett Samtal” med webbradion ”Radio Medvetna val” för denna en Almedalsspecial. I radioserien vill vi undersöka vad som sker när vi tillkännager och värderar den inre kraften och gör medvetna val på alla plan. Vi tror på samtal och dialog före polemik och debatt. Du hittar Radio Medvetna val på:http://www.medvetnaval.nu/radio/

Du lyssnar där poddar finns:
Soundcloud: https://soundcloud.com/user-563105056/
Acast: https://www.acast.com/radiomedvetnaval
Podcaster: https://itunes.apple.com/…/podcast/radio-medv…/id1399557972…#

I det första programmet i vår Almedalsspecial pratar vi med Christina Olsson som är generalsekreterare i intresseorganisationen Sveriges Makalösa Föräldrar.

I vårt samtal berör vi frågor som: Vad innebär ett jämställt föräldraskap? Varför behövs begreppet jämställt föräldraskap? Vad ska föräldraförsäkringen skapa – vilka intressenter finns det? Kan vi se föräldraskap som ett sätt att skapa föräldrar? Vad behövs då – av samhället, av föräldrar, och av barn? Kan vi välja vårdnadsfred som utgångsläge när en parrelation upphör och föräldrarelationen kvarstår?

Vi träffar i andra programmet Kajsa Holst som är aktiv i samhällsutvecklingsprojektet Embassy of Sharing, som är ett helt kvarter i Hyllie utanför Malmö, vilket bygger på delaktighet och delning. Ett bärande begrepp i manifestet för Embassy of Sharing är kärlek.

Vi samtalar med Kajsa om frågor som: Vad innebär delaktighet och delning? Vad skapar delaktighet? Hur kan kärlek koppla till delaktighet? Vad händer när vi delar med oss och vad krävs för att kunna dela? ”Den som ser möjligheter ser också positiva värden överallt”, menar Kajsa Holst.

I program nummer tre träffar vi Erik Sjölander som är Småföretagarnas Riksförbunds näringspolitiske talesperson.

I samtalet berättar Erik hur han själv blev företagare och hur det är att vara småföretagare. I avsnittet pratar vi bland annat om hur bilden av företagare och företagande påverkar beslut, struktur och förhållningssätt. Vi identifierar också ett antal strukturer som med enkla medel skulle kunna frigöra än mer kraft hos småföretagen i Sverige och som skulle kunna skapa massor av jobb, engagemang och en känsla av sammanhang.

Vi träffat i det fjärde programmet Michael Sillion, alias framtidskaptenen Captain Future.

I detta avsnitt pratar vi bland annat om hur man kan skapa framtiden, hur man påverkas av de som finns nära en, hur man kan göra för att ta reda på vad man vill, och hur man kan få nya intryck genom att vara delaktig i olika event. Vi berör också begrepp inom spelteori och ser att den värld vi befinner oss i har en obegränsad spelplan, där spelare kommer och går och där spelreglerna ändras löpande. En värld där alla skulle kunna vinna.

Vägen, Valet och Kärleken! Det är underrubriken till filmen om Emerich Roth som Ingrid Ohlsson tillsammans med Anders Nordgren producerat.

I vårt femte samtal träffar vi Ingrid för ett oerhört kraftfullt samtal om både Emerichs historia och om sin egen del i den. En dag kom Ingrids yngsta dotter hem från skolan och skrek ”Mamma, mamma, har du hört talas om Hitler!”. Ingrid fick då en stark känsla av att hon hade en viktig del i att hjälpa till med att berätta överlevarnas berättelser om Förintelsen. Vi pratar om medvetna val på många plan – om att se att det finns ett val och att välja kärlek före rädsla och livet före döden.

I det sjätte programmet samtalar vi med Nik Dee-Dahlström som är engagerad i organisationen Initiatives of Change International som sedan 80 år arbetar med att skapa förändring genom samtal, personlig utveckling och en ny vision för världen. Man skulle kunna beskriva Initiatives of Change, IofC, som ett nätverk av människor som arbetar för förändring, fred och försoning i individer och samhället.

I vårt samtal pratar vi också om hälsa och om hur vi kan träna både fysiskt och psykiskt för att fungera och må bra. Och om hur hälsa hänger ihop med förändring och aktiv påverkan och hur vi kan skriva om vår historia så att den är lättare att bära och därmed kunna gå med lättare fötter mot framtiden.

Vi pratar i det sjunde programmet med Kristian Hollås Eriksson och Rikard Lundgren som är aktiva i styrelsen för föreningen food2change. Food2change löser den del av matsvinnsproblematiken som våra handlare har genom att göra hjältar av de som har det tuffast i samhället.

Vi pratar om hur vi kan se och skapa helhetslösningar istället för dellösningar på samhällsutmaningar. Vad händer när vi gör hjältar av människor? Vi pratar också om att göra medvetna val på alla plan i livet – i allt från den egna självbilden till vår tids stora samhällsfrågor. Om hur våra företag på ett naturligt sätt kan bidra till en positiv samhällsutveckling och vad som händer med människor när man går från att vara passivt beroende till aktivt skapande.

I vårt sista samtal i vår Almedalsspecial träffar vi Björn Söderström som studerar maskinteknik vid Lunds Tekniska Högskola och som är ordförande i studentföreningen World Values Initiative – Lund. World Values Initiative menar att genom att tydliggöra våra personliga värderingar har vi större möjlighet att må bra i arbetsliv, privatliv och studier. Vi pratar med Björn om frågor som: Vad innebär våra värderingar och var kommer de från? Kan vi välja våra värderingar? Och hur gör man i så fall?

Vi hörs!
/Martin HanssonStellan NordahlCaspian Almerud, Helena Lindhult

Kommentar

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. Bli gärna den första.

Lämna dina synpunkter